Warning: Undefined array key "HTTPS" in /customers/8/f/9/sm6muy.se/httpd.www/include/server.php on line 7

Information väderstation


Väderstationen är en Peet Bros Ultimeter 2100 (ingen mer Lacrosse med "Franskt" RS232 !). Den är kopplad till en linuxdator som körs med Fedora 18. Avläsning av aktuell väderdata görs med 1 minuts mellanrum och lagras i en tabell i en MySQL databas. Värden 24 timmar tillbaka sparas. Viss "smoothing" görs för graferna, framför allt på vindriktningen. På de andra görs en mindre filtrering

Var 10:e minut sparas väderdata i en annan tabell som används för statistiken. Datan sparas "tills vidare". All "processing" görs med php och kommandon till databasen.

Veckostatistik körs varje måndag kl 00:10 och beräknar förra veckans max/min mm. även månadsstatistik körs.

Nederbörd kan mätas i form av regn och viss mån snö. Mätaren innehåller en värmare men ner till vilken temperatur den klarar att smälta är osäkert. Vinden kan påverka resultatet och ett "vindskydd" testas för att minska denna påverkan.

Tempgivaren utsätts för sol på morgon/förmiddag men det är framför allt luften som värms efter husväggen som ger nån eller ett par graders högre temperatur. På eftermiddag/kväll är detta inte något problem.

Senaste mätsensorn är en IR tempgivare som mäter marktemperaturen på en "grusbädd" (se bilder). Mätpunkten är inte skyddad från sol och kan förmodligen komma upp till höga temperaturer tidvis. Sensorns uppgift är framför allt att jämföra mark/luft-temperatur t.ex. då utstr?lningen är hög. Sensorn mäter en punkt på ca 30 cm i diameter i en vinkel av ca 45 grader.

V?derstationens placering är Forsbäck strax utanför Kungsbacka, 40 m över havet.